Ως σύνδρομο υπερδιέγερσης ωοθηκών στην εξωσωματική γονιμοποίηση ονομάζουμε την κατάσταση εκείνη στην οποία παρατηρείται υπερβολική ανταπόκριση των ωοθηκών στην εφαρμοζόμενη διαδικασία διέγερσης.
Η υπερβολική ανταπόκριση των ωοθηκών δίνει ως αποτέλεσμα υπερπαραγωγή ωοθυλακίων και επομένως υψηλότατες τιμές οιστραδιόλης. Οι υψηλές τιμές οιστραδιόλης δημιουργούν το ακόλουθο πρόβλημα στο γυναικείο σώμα: αυξάνουν την διαπερατότητα των τριχοειδών αγγείων με αποτέλεσμα την εκροή υγρών και πρωτεϊνών από τον ενδοαγγειακό χώρο στον εξωαγγειακό. Το φαινόμενο αυτό δημιουργεί οιδήματα(πρήξιμο), ναυτία, εμέτους, ζάλη, κοιλιακή διάταση λόγω παρουσίας υγρού στην κοιλιακή κοιλότητα, ηλεκτρολυτικές διαταραχές, διαταραχές πηκτικότητας.
Το σύνδρομο υπερδιέγερσης χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες: στο ήπιο, στο μέτριο και στο σοβαρό.
Οι δύο πρώτες κατηγορίες αντιμετωπίζονται με οδηγίες στο σπίτι. Συνιστάται συνήθως η λήψη άφθονων υγρών, η διακοπή πρόσληψης αλατιού και αλατισμένων τροφών, και η αυξημένη κατανάλωση πρωτεϊνών(ασπράδια αυγών) έτσι ώστε να αναπληρωθούν όλες εκείνες οι ουσίες και τα υγρά που μεταφέρονται από τον ενδοαγγειακό στον εξωαγγειακό χώρο.
Συνιστάται επίσης κατάκλιση καθώς και η λήψη αναλγητικών(τύπου depon).
Το συγκεριμένο σύνδρομο διαρκεί περίπου δέκα ημέρες. Αν η γυναίκα μείνει έγκυος, εξαιτίας της παρουσίας της β-χοριακής γοναδοτροπίνης η οποία δρα συνεργικά με τα υψηλά οιστρογόνα επιτείνοντας την διαπερατότητα των τριχοειδών, το σύνδρομο υπερδιέγερσης θα διαρκέσει πολύ περισσότερο.
Στο σοβαρό σύνδρομο υπερδιέγερσης είναι απαραίτητη η εισαγωγή στο νοσοκομείο λόγω της ανάγκης χορήγησης στη γυναίκα υγρών, πρωτεϊνών ενδοφλεβίως, αντιπηκτικής και αναλγητικής αγωγής, ηλεκτρολυτών. Το σοβαρό σύνδρομο υπερδιέγερσης επιτείνεται επίσης αν υπάρξει κύηση.
Στις καταστάσεις αυτές η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόγνωση. Ξέρουμε ότι το σύνδρομο αφορά κυρίως νέες γυναίκες και γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες. Σ’αυτές τις κατηγορίες γυναικών που είναι υποψήφιες για το συγκεκριμένο σύνδρομο χορηγούνται επομένως χαμηλότερες δόσεις φαρμάκων.
Το σύνδρομο υπερδιέγερσης ωοθηκών λοιπόν είναι μια κατάσταση η οποία μπορεί να συμβεί, εάν συμβεί θεραπεύεται είτε στο σπίτι είτε στο νοσοκομείο, είναι μια κατάσταση που θα ταλαιπωρήσει τη γυναίκα αλλά δεν θα πρέπει να την τρομάξει.