Η εγκυμοσύνη αποτελεί ένα σταθμό στον έγγαμο βίο και επιφέρει ουσιαστικές αλλαγές στην ζωή του ζευγαριού. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη μέλλουσα μητέρα και το έμβρυο η καλή ψυχική διάθεση κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Η μέλλουσα μητέρα κατά την εγκυμοσύνη δέχεται έντονες βιολογικές και ψυχολογικές μεταβολές που ταράζουν τις ισορροπίες αλλά λειτουργούν και σαν ένα «μεταβατικό στάδιο» που δίνουν στην μέλλουσα μητέρα την ευκαιρία να ωριμάσει και να προετοιμαστεί για τον νέο της ρόλο. Σε κανένα άλλο στάδιο της ζωής της η γυναίκα δεν δέχεται τόσες πολλές μεταβολές σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.
Η στάση της κάθε γυναίκας στην εγκυμοσύνη είναι ένα σύνθετο ψυχολογικό φαινόμενο που ποικίλει καθώς εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως: η ηλικία της, ο τρόπος ζωής πριν την εγκυμοσύνη, η προσωπικότητα της κάθε γυναίκας, οι πεποιθήσεις της σχετικά με την εγκυμοσύνη, η σχέση της με τον σύζυγο, αν υπάρχει επίσημη δέσμευση (γάμος), αν είναι επιθυμητή η εγκυμοσύνη κ.α.
Πολύ σημαντικό όμως πέρα από αυτούς τους παράγοντες είναι να έχει την κρίση να διαχειρίζεται και την ικανότητα να προσαρμόζετε στα νέα δεδομένα. Αν τα καταφέρει τότε θα έχει μία ομαλή εγκυμοσύνη και θα επηρεάσει θετικά το έμβρυο.
Ανάλογες ψυχολογικές αντιδράσεις έχει και ο σύζυγος ο οποίος καλείτε ως μελλοντικός πατέρας να επαναπροσδιορίσει τον νέο του ρόλο και να ανταποκριθεί στις νέες ανάγκες που προκύπτουν.
Οι βιολογικές μεταβολές που συμβαίνουν κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι:
Με βάση αυτές τις βιολογικές αλλαγές και σε συνδυασμό με το οικογενειακό περιβάλλον (σύζυγος, γονείς, φίλοι κ.λπ.) το οποίο παρεμβαίνει με συμβουλές προσπαθώντας να βοηθήσει την έγκυο, επηρεάζεται η ψυχική υγεία και ισορροπία της εγκύου. Κάθε φάση της εγκυμοσύνης αποτελεί μια νέα άγνωστη διαδικασία για την έγκυο.
Είναι απολύτως λογικό καθώς βλέπει η γυναίκα να αλλάζει το σώμα της να νιώθει βαριά, δυσκίνητη, αδέξια και μερικές φορές άσχημη και να χάνει την αυτοπεποίθηση της.
Οι ορμονικές αλλαγές κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης προκαλούν απότομες συναισθηματικές αλλαγές. Αυτές οι αλλαγές είναι φυσιολογικό να προκαλούν σύγχυση και ανησυχία για τον τρόπο που πρέπει να διαχειριστεί τα συναισθήματά της. Αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα θα οδηγήσει σε κατάθλιψη. Ορισμένα από τα συμπτώματα της κατάθλιψης είναι το αίσθημα θλίψης, ενοχής ή απελπισίας, ανικανότητας, αίσθημα «κενού» το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, αϋπνία ή υπνηλία, ευερεθιστότητα, δυσκολία συγκέντρωσης, ακραία κόπωση, βουλιμία ή ανορεξία.
Αν έχετε διαγνώσει κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα, καλό θα ήταν να το συζητήσετε με τον σύζυγο σας ή με κάποιον δικό σας άνθρωπο.
Η ψυχική υγεία μας είναι εξίσου σημαντική με την σωματική και την επηρεάζει άμεσα. Βρείτε τρόπους να περνάτε ευχάριστα την ημέρα σας. Αφιερώστε χρόνο για τον εαυτό σας γιατί μετά την γέννηση του μωρού θα είναι περιορισμένος. Διαβάστε ένα ωραίο βιβλίο, περπατήστε στο πάρκο. Κάντε ότι σας ευχαριστεί και ακούστε το σώμα σας, δώστε του ότι ζητάει.
Είναι επίσης πολύ σημαντικό στις δύσκολες αυτές καταστάσεις εάν αντιληφθεί η μέλλουσα μητέρα ότι δεν μπορεί να τις αντιμετωπίσει ή της προκαλούν έντονο στρες, να συμβουλευτεί ψυχολόγο, ο οποίος θα τη υποστηρίξει κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Με τον τρόπο αυτό θα μειωθεί σημαντικά το άγχος της, θα νιώσει ασφάλεια να εκφράσει ότι την τρομάζει και θα βοηθηθεί να βρει δικούς της τρόπους αντιμετώπισης των καταστάσεων. Η αναζήτηση στήριξης από ψυχολόγο αποτελεί ένα βήμα προς την ωριμότητα για την οποία μας προετοιμάζει η εγκυμοσύνη.
Γνωρίζοντας όλα αυτά αναθεωρήστε τον τρόπο που σκεφτόσασταν και προετοιμαστείτε για το «νέο ευχάριστο γεγονός». Δείξτε κατανόηση και υπομονή γιατί αξίζει τον κόπο.